WAT DOEN WE EIGENLIJK ALS WE GAAN TRAINEN EN WAAROM TRAINEN WE?

Dit zijn twee belangrijke vragen. Los van het feit dat je vaak gaat trainen om een moment voor jezelf te hebben, om je lekkerder te voelen en puur omdat je er plezier in hebt. Toch is het interessant om jezelf de bovenste twee vragen jezelf te stellen. Waarom train jij en wat wil je bereiken?  Neem even de tijd om hierover na te denken!

WAAROM TRAIN JE EIGENLIJK?

Het is interessant om je de vraag te stellen: waarom train ik? En als je dit antwoord weet dan is de vraag: bereik ik dit doel? Laat ik dit geheel van de training en de trainer afhangen of doe ik er zelf ook nog iets voor. En zo ja, wat dan? Stel je wilt sterker worden en afvallen. Ga je dan met 1 keer krachttraining in de week vooruit. Nee! Je kan het lichaam niet voor de gek houden. Je zal meer en slimmer moeten trainen. In dit artikel lees je hoe dit zit.

WAT DOEN WE EIGENLIJK MET TRAINEN

Met trainen verstoren we eigenlijk de rust in je lichaam en brengen we een beschadiging aan. Bij krachttraining in je spieren en bij conditietraining in je energiesysteem. Je lichaam reageert hierop door te herstellen. Maar het lichaam doet meer. Het past zich ook aan om ervoor te zorgen dat het de volgende keer de belasting aankan.

Kortom: het wordt sterker. Dit noemen we trainen. Een gerichte verstoring aanbrengen met als doel het lichaam zich laten aanpassen om sterker te worden, qua kracht, snelheid, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen.

HOE VAAK MOET JE DAN TRAINEN

Dat hangt natuurlijk van je doelstelling af. Met de juiste trainingsprikkel zal je het snelste je resultaat behalen. Dat betekent dat je niet te snel een volgende training moet starten. Maar misschien nog wel veel belangrijker: niet te lang moet wachten met je volgende training. Dit principe noemen supercompensatie en is weergeven in de onderste pictogram.

SUPERCOMPENSATIE

Het werkt vrij eenvoudig. Je lichaam bevindt zich als je niks doet in een rustfase en gebruikt altijd energie. Zelfs als je slaapt. We noemen dit je basislevel. Als je traint breng je een beschadiging aan en je verbruikt meer energie (fase 1 roze). Doordat je meer van lichaam vraagt zal het moeten herstellen (fase 2 rood). De duur van het herstel is afhankelijk van de soort training en kan oplopen van enkele uren tot dagen. Het lichaam past zich daarna aan, waardoor je een hogere belasting aan kan (fase 3 geel). Als je te lang wacht gaat het lichaam weer terug naar zijn basislevel en past zich niet aan of valt terug (fase 4 geel).

Het is dus de kunst om op het juiste moment weer te trainen.

Train je te snel achter elkaar dan gaat je lichaam alleen maar achteruit en heb je kans op overtraining. Wacht je te lang dan past het lichaam zich niet aan en boek je dus ook geen vooruitgang, Conclusie: supercompensatie is het moment dat je lichaam zich hersteld heeft en je basislevel boven het aanvangslevel ligt. Als je op dit moment gaat trainen word je lichaam steeds sterker en ga je sneller vooruit.

HET MOMENT OM WEER TE TRAINEN

De hersteltijd verschilt per soort prikkel en het hangt dus van de intensiteit van je training af wanneer je een volgende training kunt volgen. Gemiddeld genomen is het bij een krachtinspanning goed om pas na 48 uur weer je volgende training te volgen. Maar train je Power Boxing en Functioneel Training dan kan je de trainingen wel achter elkaar combineren. Na je krachttraining kun je wel binnen 48 uur een technische karate training volgen. Het gaat dus om het slim plannen van je trainingen.Zie hieronder de gemiddelde hersteltijden.

UITHOUDINGSVERMOGEN

  • Normale duurtraining:  24 uur;
  • Intensieve duurtraining: 48 uur;
  • Intervaltraining: 48 uur;
  • Intensieve interval training: 60-72 uur.

KRACHT

  • Krachtuithoudingsver-mogen: 12-14 uur; 
  • Hypertrofie: 48 uur;
  • Maximale kracht: 48 uur;
  • Snelkracht: 48-72 uur;
  • Explosieve kracht: 48-72 uur.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.